Het Aquarium-Muséum is het topcentrum voor de biodiversiteit van dieren in de Federatie Wallonië-Brussel en de enige wetenschappelijke cultuursite die zowel gewijd is aan de waterwereld als aan het erfgoed van de natuurwetenschappen. Als onderdeel van de Universiteit van Luik beheert het Aquarium-Muséum het museum, verleent het diensten aan het publiek, ondersteunt het het onderwijs, levert het expertise en verspreidt het wetenschappelijke cultuur en kennis.

Batiment site 3

Wetenschappen 

Het bewaren, beheren, bestuderen en promoten van erfgoed en wetenschappelijke collecties zijn de belangrijkste missies van onze instelling. Levende specimens vereisen constante aandacht en populatiebeheer. De 25.000 genaturaliseerde specimens worden geïnventariseerd, geclassificeerd en gedigitaliseerd. Zowel het Aquarium als het Museum en hun infrastructuur zijn ook een ideale ondersteuning voor talrijke Belgische en buitenlandse onderzoekers.

 

Onderwijs 

Het Aquarium-Muséum is een onderwijs-, leer- en observatiemiddel in de biowetenschappen voor kleuter-, basis-, middelbaar, hoger en gespecialiseerd onderwijs. Honderden leraren, professoren en docenten vertrouwen op ons om hun lessen en vakken te verrijken met rondleidingen, cursussen en workshops. 30% van onze bezoekers zijn schoolgroepen. Talloze universiteitsstudenten in de natuurwetenschappen, geneeskunde, diergeneeskunde, oceanologie, enz. gebruiken het instituut voor hun studie. 

 

Kennis 

Kennis verspreiden, wetenschappelijke cultuur promoten, onze levende en genaturaliseerde collecties tentoonstellen in onze permanente en tijdelijke tentoonstellingen, onze bezoekers een beter inzicht geven in het aquatisch milieu en de rijkdom van de dierenwereld, de resultaten van wetenschappelijk onderzoek doorgeven en ze toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen... dit zijn slechts enkele van de diensten die we leveren aan het grote publiek.

Deel deze pagina